Tırnak Batması
4 Haziran 2016
MEME KANSERİ CERRAHİ TEDAVİSİ
12 Haziran 2016

1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı

1-31 EKİM MEME KANSERİ FARKINDALIK AYI

MEME KANSERİNDEN DEĞİL,GEÇ KALMAKTAN KORK!!!

Ekim ayı tüm dünya ve ülkemizde meme kanseri bilinçlendirme ve farkındalık ayı olarak belirlenmiştir. Bu nedenle her yıl 1-31 Ekim tarihleri arasında meme kanserinde erken teşhisin öneminin vurgulanması ve meme kanseri farkındalığının arttırılması amacıyla çeşitli eğitimler ve bilinçlendirme kampanyaları yapılmaktadır. İçinde bulunduğumuz Ekim ayında sizlerle meme kanseri ile ilgili kısa ama önemli bilgileri paylaşarak meme kanseri bilinçlendirme  faaliyetlerine katkıda bulunmak istedik.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de meme kanseri, kadınlarda görülen kanserler arasında birinci sıradadır. Son yıllarda yapılmış istatistiklere göre; yılda yaklaşık 15.000 kadın meme kanserine yakalanmaktadır. Bizde yapılan istatistiklere göre kadın kanserlerinin %20-25’i meme kanseridir.

Ancak her ne kadar meme kanseri en sık kadınlarda görülse de, yaklaşık her 100 meme kanserinden birinin  erkeklerde  görüldüğü unutulmamalıdır.

MEME KANSERİ RİSKİNİ ARTTIRAN  FAKTÖRLER:

  • İleri yaş
  • Daha önce meme kanseri geçirmiş olmak
  • Ailede meme kanseri hikayesi, genetik faktörler
  • Meme doku yoğunluğu
  • Radyasyon maruziyeti
  • Erken adet görme, geç menapoza girme, geç doğum yapma
  • Sosyo ekonomik seviyenin yüksek olması
  • Östrojen hormon tedavisi
  • Doğum kontrol hapı kullanımı (tartışmalı)
  • Alkol, sigara alışkanlığı
  • Şişmanlık ve yağlı beslenme vs.

Düzenli egzersiz,alkol ve sigara kullanmama,fazla kilolardan kurtulma , bol sebze ve meyve tüketimi gibi basit  yöntemlerle meme kanserine yakalanma riskini %30-40  oranında azaltmak mümkün olabilir.

MEME KANSERİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

  • Ele gelen sertlik (İki haftadan uzun süren)
  • Meme derisinde kalınlaşma, şişme, renk değişikliği
  • Meme başında kalınlaşma, kızarıklık veya yara
  • Meme veya meme başında içeri doğru çekinti
  • Meme başı akıntısı vs ….

Erken evrede yakalanmış meme kanserlerinde  tedavi başarısı oldukça yüksektir.  İleri evre meme kanserlerinde ise hem yaşam süreleri kısıtlı olmakta hem de tedavi protokolleri hastaların yaşam kalitelerini olumsuz yönde etkilemektedir. Ülkemizde teşhis edilen meme kanserlerinin yaklaşık yarısı ne yazık ki ileri evrelerde olup, tedavi başarı oranları  halen istenilen düzeyde değildir.

Hastalığın erken teşhisine yönelik yapılan meme kanseri taramaları  kanserden ölümleri ve hastalığın sıklığını azaltmada en etkili yöntemlerdir. Birçok ülke kendilerine uygun meme kanseri  tarama programları belirlemiştir. Bizim ülkemizde 2013 yılında konuyla ilgili bilim insanları ile konsensus sonucu alınan karar ile meme kanseri taramalarına başlama yaşı 40 olarak belirlenmiştir

Erken teşhis yöntemleri, taşıdığı risk faktörlerine göre değişir. Bu risk faktörleri arasında yaş oldukça önemlidir. İlerleyen yaş gruplarında meme kanseri riski arttığından,ileri yaş gruplarında alınması gereken önlemler, daha erken yaş gruplarına göre farklılık gösterir.

Yirmi yaş üzerindeki kadınlar, her ayın belirli bir döneminde kendi kendilerini muayene etmeli ve eğer bir değişiklik tespit ederlerse derhal bir hekime başvurmalı, herhangi bir değişiklik saptamasalar bile, üç yılda bir kez hekim tarafından muayene edilmelidirler.

Kırk yaşına gelen kadınların, kendi yaptıkları periyodik muayeneye ek olarak her yıl bir kez hekim tarafından muayene edilmeleri gerekir. Ayrıca her yıl mamografi (Duruma göre ultrason) çektirmeleri gerekir.

Elli yaşından sonra, kadınlar kendilerinin periyodik muayenelerine ve her yıl bir defa hekim muayenesine devam etmeli ve her yıl mamografi çektirmelidirler.

Unutmayın!! Memede saptanan her kitle kanser değildir. Ancak memede olan değişiklikler ciddiye alınmalı ve aksi ispat edilinceye kadar düzenli muayene ve tetkikler yaptırılmalıdır.

Op.Dr Semra POLAT

Genel Cerrahi Uzmanı

www.cerrahsemrapolat.com

e mail:dr@cerrahsemrapolat.com

İrtibat tlf:0(216) 201 16 26

semrapolat
Genel Cerrahi Uzmanı 1993 İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi 1993-1997 Karabük ve Çınarcık Sağlık Ocaklarında pratisyen hekim 1997 Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalında ihtisas 2003 yılında Genel Cerrahi Uzmanı 2003-2015 Üsküdar Özel Yunus Emre Hastanesinde Genel Cerrahi Uzmanı 3 Ağustos 2015'ten itibaren özel muayenehanesinde hizmet vermektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir